وانت كارا با توان صد در صد توليد داخلي
چهارشنبه، 10 دي، 1393

وانت كارا با توان صد در صد توليد داخلي

وانت كارا 1700i

در تاریخ صنعت خودروسازی شرکت بهمن موتور، از آبان سال 1393 به عنوان جشن خودکفایی تولید یکی از محصولات به نام وانت کارا 1700i یاد می‌شود.

با داخلی سازی و خودکفایی در تولید موتور 1700 سی سی به روی وانت مزدا یکی از پرطرفدارترین محصول این شرکت، مدار تولید این محصولات شکل تازه‌ای به خود گرفت. این خودرو در حال حاضر به صورت کاملاً داخلی و بدون اتکا به سازندگان خارجی تولید می‌شود که تولید این موتور نسبت به موتور قبلی کاهش قیمتی حدود 25 درصد را به همراه دارد.

شرکت بهمن موتور تولیدات خود را از سال 1337 بر پایه وانت مزدا قرار داد و با تولید و عرضه انواع وانت‌های مزدا با موتور 600، 1000، 1600و 2000سی‌سی به فعالیت خود ادامه داده است و از سال 82 نیز وانت مزدا2000 انژکتوری در این شرکت به تولید رسید که تاکنون بیشترین تیراژ وانت مزدا نیز مربوط به این مدل است.

تولید انبوه وانت کارا 1700i که از یک ماه گذشته آغاز شده با همکاری مشترک شرکت ایران خودرو و همچنین قطعه‌سازان مطرح داخلی همچون نیرومحرکه ایران خودرو،  شرکت صنعتی نیرومحرکه NMI، شرکت کروز، سردساز خودرو، اورند پلاستیک، بهران موتور، ایران دلکو، ایران بوستر، شمیم پژوهش، گروه عظام و شرکت‌های داخلی گروه بهمن همچون شرکت نیرومحرکه ایران، شرکت شاسی ساز ایران و شرکت صنایع ایران شروع به فعالیت کرده است.

 

مهندس دودانگه معاون تحقیق و توسعه شرکت بهمن موتور مشارکت در طرح اقتصاد مقاومتی با تولید وانت 100 درصد داخلی، تکمیل سبد محصولات وانت، ایجاد تنوع در قوای محرکه با موتور 1700 سی سی، کاهش قیمت تمام شده محصول و حفظ و گسترش بازار را از مهمترین اهداف اجرای این پروژه عنوان می‌کند.

از سوی دیگر مهندس شکوهی مدیر مهندسی محصول شرکت بهمن موتور نیز بر داخلی‌سازی صد‌درصدی و گذر از محدودیت‌های بین‌المللی به عنوان اهداف این پروژه تاکید دارد و می‌گوید: فراهم نبودن شرایط دسترسی به بخش خاصی از بازار و احساس خلاء در این بخش ما را بر آن داشت تا با داخلی سازی و ایجاد تنوع و ارزان سازی تولید این خودرو، به اهداف خود دست یابیم.

 

مهندس جدیر، قائم مقام و معاون تأمین شرکت بهمن موتور در خصوص میزان اطمینان به قطعه سازان و تأمین کنندگان و شرایط ادامه همکاری با آنها می‌گوید: بخش عمده قطعه سازان جزء تأمین کنندگان قبلی شرکت بهمن موتور محسوب می شوند. که این همکاری کماکان ادامه دارد اما در بخش قوای محرکه، موتور از شرکت ایران خودرو (که جزء خودروسازان بزرگ و مورد اعتماد است) تأمین می شود.‌ این در حالی است که با کمک شرکت صنعتی نیرو محرکه، گیربکس جدید، و مشخصات فنی این خودرو، طراحی و تولید و برای ساخت مابقی قطعات از سازندگان داخلی و تخصص تجارب آنها استفاده ‌شده است.

نحوه انتخاب موتور

با توجه به چیدمان طولی قوای محرکه وانت مزدا، محدودیت انتخاب موتور داخلی بین موتورهای موجود دو نوع قوای محرکه وانت نیسان زامیاد و وانت باردو ایران خودرو محرز بوده که با توجه به الزام استانداردهای آلایندگی یورو4 و مصرف سوخت، امکان دستیابی به اهداف مذکور با موتور OHVG2 میسر می نمود. همچنین بهبودهای صورت گرفته شامل افزایش حجم و توان و همچنین ایجاد امکان پایه گاز سوز موتور از امتیازات این موتور نسبت به موتور نیسان بود. مشخصات موتور OHVG2، 4 سیلندر 1700CC، هشت سوپاپ، توان 80 اسب بخار (60 کیلووات) و حداکثر گشتاور 138 نیوتن متر می‌باشد. موتور مذکور با جانمایی بر روی پلتفرم وانت مزدا موفق به اخذ استاندارد آلایندگی Euro4 شده است. مهندس شکوهی در خصوص تغییر موتور این خودرو و عدم تغییر پلت فرم وانت مزدا و همچنین از آن به عنوان یک خودرو شناخته شده در بین مشتریان یاد می‌کند و می‌گوید: هیچ یک از قسمت های وانت کارا به دلیل کاهش قیمت آن از لحاظ کیفی افت پیدا نکرده است و همه الزامات وانت مزدا در آن رعایت شده و موتور گیربکس ایرانی جایگزین آن شده است. توانایی آن را داریم که این خودرو را با چند موتور متفاوت و با توجه به سلیقه مشتری به بازار عرضه کنیم و در آینده نزدیک نیز تولید انبوه وانت با موتور و گیربکس میتسوبیشی در برنامه قرار خواهد گرفت.

اجرای پروژه

اين پروژه از اواخر سال 1391 در دو فاز شروع شد كه در فاز اول جايگزيني موتور و قوای محركه و قطعات وابسته در شركت نيرو محركه ايران انجام پذيرفت. در فاز دوم كه موضوع نصب با شرايط OEM مطرح بوده با تغييرات گیربکس، سيستم های  سوخت رسانی، شاسی و بدنه، سيستم های خنك كاری موتور و كولر و سيستم های الكتريكی با تغيير طراحی اوليه صورت پذيرفت. پروژه در تاريخ  12 مهر1393 با تجهیز به داشبورد جديد و ايربگ راننده و سرنشين به توليد انبوه رسيد و فعاليت‌های مهندسی و تامین اين پروژه شامل طراحی و ساخت داخل 307 قطعه و همچنين طراحی و ساخت 39 مجموعه قالب و تجهيزات توليدی بوده است.

در خصوص سيستم مونتاژ موتور شرايط يكسان با موتور فعلی موتور مزدا و دسته موتور‌ها با طراحی جديد انتخاب شده است و تحليل نرم افزاری بر روی قطعات جديد صورت گرفته است.

 

همچنین شکوهی رعایت برخی الزامات قانونی را در تأخیر اجرای پروژه تولید وانت کارا تأثیرگذار می‌داند و می‌گوید: بخشی از تأخیرات اجرای این پروژه به روند رعایت برخی از الزامات قانونی بر می‌گردد که از اول امسال قانون آن اجرایی شده است. البته رونمایی اولیه این خودرو در بهمن سال گذشته صورت گرفته است و تولید انبوه آن اکنون آغاز شده است.

نصب ایربگ و رعایت سطح آلایندگی یورو 4 از جمله الزاماتی است که باید رعایت می‌شد ضمن اینکه وجود محدودیت‌های بین المللی همراه با مشکلات مربوط به تامین قطعات نیز در تأخیر اجرا و تولید انبوه این خودرو تأثیر گذار بوده‌اند.

مهندس دودانگه نیز در این خصوص اظهار می‌کند: هرچند تولید این خودرو تنها  با تغییر موتور و گیربکس و سایر ملحقات همراه بوده، اما از آنجا که با نام جدید به بازار عرضه می‌شود رعایت تمام الزامات قانونی برای آن ضروری است. تولید آزمایشی این خودرو در بهمن سال گذشته صورت گرفته و برنامه ریزی شده بود که تولید انبوه آن از اول امسال آغاز شود کما اینکه 70 دستگاه از این خودرو تولید شد اما تولید انبوه آن به اخذ استانداردهای اجباری جدید منوط بود که تا مرداد به طول انجامید اما در نهایت محصول با رعایت تمامی الزامات مجوز شماره گذاری و پلاک در اواخر آبان به مشتری تحویل داده شد.

در ادامه این مبحث مهندس جدیر از افزایش تولید این محصول در سال آینده خبر می‌دهد و می‌گوید: تا پایان امسال بالغ بر 3500 دستگاه وانت کارا تولید خواهیم کرد و در برنامه است تا سال آینده تولید این محصول در کنار سایر محصولات ادامه یابد. همچنین در برنامه است تولید این خودرو با موتور ایرانی، مزدا و میتسوبیشی و در تیراژ 20 هزار دستگاه عرضه شود.

گفتنی است اجرای این پروژه یک کار تیمی و با همکاری شرکت نیرومحرکه ایران، معاونت تحقیق و توسعه و معاونت تأمین و سایر حوزه های شرکت انجام شده است که از کمک، مشاوره و تبادل اطلاعات با سازندگان قطعات بهره مند شده ایم. پلت فرم این خودرو وانت مزدا است و تا 75 درصد به صورت ساخت داخل تأمین می‌شود. ضمن اینکه شرکت ایران خودرو  برای تأمین موتور و گیربکس و سایر ملحقات موتور به جمع تأمین کنندگان این خودرو اضافه شده‌اند.

همچنین در زمینه تولید چراغ جلو، داشبورد، سیلندرهای ترمز و اکسل به خودکفایی دست یافته‌ایم.

شکوهی در ادامه به کاهش قیمت تمام شده این محصول اشاره می‌کند و می‌گوید: یکی از اهداف اجرای این پروژه دست یابی به کاهش قیمت تمام شده و همچنین گسترش بازار این محصول است. به گفته وی قیمت تمام شده این خودرو به طور تقریبی 25 درصد کاهش یافته است که با ساخت داخل کردن حدود 307 قطعه این امر محقق شده است.

 

تغییرات انجام شده

با توجه به لزوم نصب ايربگ، طرح داشبورد جديد و كنسول وسط با ايربگ سرنشين و راننده اجرا شده كه بر اساس آن كليه دسته سيم طراحی مجدد و توليد انبوه صورت گرفته است. در سيستم ترمزخودرو با توجه به يكسان بودن يونيت ABS و تغييرات جزيي در شيلنگ ها و لوله های ترمز نهايی تغييرات نرم افزاری جلو آمپر سنسور سرعت صورت پذیرفته و در نتيجه ABS مجهز به سيستم CAN شد. همچنین نصب چراغ جلو جديد بر اساس تغييرات سپر جلو و جلو پنجره صورت پذیرفت. سيستم سوخت رسانی با توجه به بازنگری در طراحی پمپ سوخت تغییر یافته و جنس لوله‌های سوخت‌رسانی از فلزی به پلیمری تبدیل شد. همچنين جهت گذراندن تست اجباری بخارات بنزين و ساخت داخل كردن قطعه چك ولو و كات ولو، نمونه جديد انتخاب و كليه تست های مورد نظر جهت گذراندن استانداردهای اجباری صورت پذيرفت. با توجه به طراحی جديد و ارتقا دسته سيم ها مجموعه فيوزهای اصلی كه به صورت رشته ای بوده است به فيوزهای مكعبی با سرعت عمل بالاتر ارتقا داده شده است. در سيستم خنك‌كاری موتور، تغييرات فن از حالت مكانيكی به برقی تبدیل شد كه تغييرات صورت پذيرفته به روش تحليل نرم افزاری و تست جاده صحه‌گذاری و انجام شده است. سيستم ضد سرقت ايموبيلايزر به وانت كارا CC1700 اضافه شد. جهت الزام استاندارد اجرای EOBD سنسور دوم اكسيژن در مرحله اول به سيستم اگزوز  اضافه شده و تغييرات مورد نظر بر روی دسته سيم ها و ECU انجام پذيرفت. سيستم خنك‌كاری و شيلنگ های مربوطه  با توجه به شرايط جدید، طراحی مجدد شده و با توجه به تغيير فن از حالت مكانيكی به برقی، بادگير رادياتور طراحی و تولید شد. با توجه به توليد چند دستگاه خودرو در مرحله پايلوت در خط توليد جهت انجام تست جاده و صحه گذاری طراحی های صورت گرفته و سه 3 دستگاه از خودروهای انتخاب شده جهت تست جاده ای دور ايران با شرايط آب وهوای مختلف به ميزان 10000 كيلومتر و يك دستگاه خودرو به طور مجزا در شرايط شهری و کوهستانی  به ميزان 20000 كيلومتر پيمايش شده است. در تست های مذكور كليه شرايط سيستم های كولر، خنك كاری، شيب روی، قوای محركه و سوخت رسانی بررسی و صحه‌گذاری شده است.

در ادامه به منظور انجام تست EMC (تداخل امواج رادیویی) با ارسال یک دستگاه خودرو به کشور چک، گواهی تأیید از شرکت TUV اخذ شد.  همچنین تست های سیستم ایربگ توسط شرکت CONTINENTAL در کشور آلمان صورت پذیرفت.

* مینا صباغی (نشريه پيام بهمن)

ارسال نظر

نظر خود را درباره این مطلب بنویسید ...